Poškodeným pažerákom to nekončí: Bulímia vám zničí telo, rodinu... proste úplne všetko, hovorí Emma v rozhovore

Stručne môžeme povedať, že bulímia je jedným z typov porúch príjmu potravy. Osoby, ktoré ňou trpia, dokážu zjesť obrovské množstvo jedla ...
  • Zdroj: Istock

Stručne môžeme povedať, že bulímia je jedným z typov porúch príjmu potravy. Osoby, ktoré ňou trpia, dokážu zjesť obrovské množstvo jedla za krátky čas a v snahe zabrániť priberaniu následne vyvolajú vracanie.

Kedy si si uvedomila, že potrebuješ pomoc?

Mala som vážne poškodený pažerák a zničené zuby. Vždy som bola veľmi vizuálne vnímavá, tie zuby ma skutočne veľmi trápili.

Ako prebiehalo tvoje zotavovanie?

Predpokladá sa, že pacient sa zotavuje dva roky po začatí liečby. Rozprávanie o mojich skúsenostiach s bulímiou mi pomohlo lepšie pochopiť samotný problém a vyliečiť sa. Síce lepšie rozumiem svojmu minulému správaniu, no stále v kútiku duše myslím na svoje zlyhania a, úprimne, bojím sa o budúcnosť. Žijeme v toxickom prostredí, všade na nás číha stres a vysoké nároky. To sú veci, ktoré je veľmi ťažké ustáť.

Čo by si poradila mladým ženám a mužom, ktorí čelia poruchám príjmu potravy?

Nehanbite sa za to, čo prežívate! Podobným problémom prechádza oveľa viac ľudí, než si myslíte. V médiách vidíme prevažne iba tie najťažšie prípady, no to neznamená, že sú jediné. Poruchy príjmu potravy nemajú tvár – ovplyvňujú rôzne typy ľudí zo všetkých oblastí života a pandémia problému nijako nepomohla.

Mnohokrát máte bulímiu priamo pred očami, alebo ňou trpíte latentne sama a odmietate si to priznať.To všetko z dôvodu, že ako spoločnosť nemáme dostatočné informácie, že nás o bulímii či anorexii v škole neučili, že máme konzervatívnych rodičov, ktorým by tento typ problému v rodine zničil povesť...

Nikto, skutočne nikto by sa nemal báť požiadať o pomoc! Zároveň by som rada vyzvala všetky matky, aby pozorne sledovali svoje dcéry. Veľmi ich milujte a nehnevajte sa na ne.

Dá sa povedať, že dnes žiješ zdravo?

Vždy som bola aktívna. Rada behám, cvičím jogu, chodím do fitka. Čo sa týka jedla, stravujem sa podľa možností zdravo, ale bez mučenia priznávam, že si bez problémov uletím na maminom jablčníku a nehanbím sa za to. Váhu mám paradoxne takú istú ako v čase môjho najväčšieho úpadku. Čím chcem povedať, že bulímia ma k vytúženej štíhlosti ani náhodou nepriviedla.

Natáliin život zmenila náhodná lekcia jogy: Po rokoch cvičenia hovorí, že nikdy nebola silnejšia a zdravšia Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});