Dopriať si všetky pôžitky a chudnúť? Výhody tejto diéty sú nesporné, má to však háčik!

„Jedzte si, čo chcete, a schudnete bez diéty,“ stojí v knihe Prerušovaný pôst od Daniela Rotha. Znie to pekne, no jednoduché to nebude.

„Jedzte si, čo chcete, a schudnete bez diéty,“ stojí v knihe Prerušovaný pôst od Daniela Rotha. Znie to pekne, no jednoduché to nebude.

Fotogaléria

Téma prerušovaný pôst je pomerne neznámou a hneď v úvode uvádzame, že nie je revolučným zázračným liekom na obezitu.
V porovnaní s inými typmi diét má však jednu obrovskú výhodu: jednoduchý princíp. Nevyžaduje si takmer žiadne obmedzenia v súvislosti s výberom potravín a dá sa dodržiavať dlhodobo, čo je v konečnom dôsledku kľúčovým aspektom na ceste k pozitívnym výsledkom.

Ako na to?
Treba rátať s tým, že organizmus človeka, ktorý svoje telo neustále zásobuje kalorickým jedlom, nie je pripravený dodržiavať pôst tak, ako organizmus aktívneho – zdravo stravujúceho sa športovca. „Doprajte svojmu telu nejaký čas, aby si na novú záťaž zvykol,“ vyzýva Roth. „Už po pár týždňoch zistíte, že ste aj po 16, 20 alebo dokonca 24 hodinách bez jedla stále mentálne a fyzicky výkonní a ďaleko od stavu, ktorý sa všeobecne označuje ako hypoglykémia.“

A ešte niečo: filozofiou prerušovaného pôstu nie je upierať si pôžitok (mimo pôstnej fázy, samozrejme), čo mnohí považujú za jeho najzásadnejší benefit.

- Začnite tým, že budete prvé jedlo dňa krok za krokom posúvať trochu ďalej.

- Pojem „žiadne kalórie“ je kľúčovým faktorom úspechu (to znamená žiadne sladené nápoje, žuvačky ani káva s mliekom).

- Obohaťte pôstne fázy zmysluplnými aktivitami alebo ľahkým cvičením – napríklad prechádzkou okolo domu.

- Veľa pite. Tekutina naplní žalúdok a poskytne uspokojenie.

„V strednodobom horizonte by ste mali dosiahnuť pôstne fázy v trvaní minimálne 16 hodín nepretržite. Ako si ich stanovíte, záleží od vás, avšak pomôže, ak si vytvoríte konštantný rytmus,“ odporúča Roth.

Dôležité: Ak sa rozhodnete pre prerušovaný pôst, okrem toho, že v úvode navštívite svojho lekára a vyhľadáte si všetky dostupné odborné príručky, v žiadnom prípade sa nepokúšajte zmeniť všetky štádiá svojho životného štýlu zo dňa na deň. Začnite postupne napĺňať jednotlivé pôstne varianty (16/8, 18/6, 24 hod...), naťahujte časový úsek bez jedla, nájdite si rytmus. Iba tak dosiahnete vylepšenia, ktoré vás dovedú k želaným výsledkom.

Bloger a spisovateľ Daniel Roth sa témam výživy a chudnutia venuje už viac ako 15 rokov. V samoexperimente na princípe krátkodobého hladovania schudol viac ako desať kilogramov a zároveň dlhodobo zlepšil svoj zdravotný stav.

Zdroj: Prerušovaný pôst (noxi, 2019)

Natáliin život zmenila náhodná lekcia jogy: Po rokoch cvičenia hovorí, že nikdy nebola silnejšia a zdravšia Zobraziť článok

 

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});