Prevencia pred jesenným obdobím

Samotný prechod z leta do jesene, ktorý nás už aktuálne čaká, môže pre mnohých z nás znamenať zmenu nálady, energie a dokonca aj zdravotné ...
  • Zdroj: freepik.com

Samotný prechod z leta do jesene, ktorý nás už aktuálne čaká, môže pre mnohých z nás znamenať zmenu nálady, energie a dokonca aj zdravotné problémy. Môžeme to nazvať aj ako jesennú depresiu.

Tak ako jarné obdobie, aj jesenné obdobie je často spojené so zvýšeným stresom, únavou a zníženou imunitou. Našťastie, existujú rôzne spôsoby, ako sa na túto zmenu prispôsobiť a udržať si svoje telo a myseľ v rovnováhe.

Milovaná aj nenávidená

Krásna, farebná, milovaná aj nenávidená. Aj takáto je jeseň. Skrášľujúce sa stromy, ktoré sa zahaľujú do všemožných farieb, pokles teplôt a krátke dni nám môžu spôsobiť stres a únavu. Milovníci jesene sa už tešia na svetríky, trenčkoty, hrubé ponožky, posedenie v kresle s dekou a dobrou knihou. Ešte naokolo rozvoniavajú zapálené vonné sviečky a presne to je tá atmosféra. Skrinky si začíname zásobovať rôznymi príchuťami čajov, aby sme sa udržali v teple. V tomto počasí by vám ale nemal chýbať v skrinke ani konopný čaj, ktorý je vyrobený z listov konope a obsahuje rôzne zložky, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní stresu, úzkosti, čo určite oceníte v tomto uzimenom období. A čo ešte môžete urobiť pre to, aby ste boli fit?

Niekoľko tipov ako sa vyvarovať chorobe na jeseň

• Vyvážená strava - Zdravá strava je kľúčom k udržaniu imunity a energie. Takže ak budete jesť zdravé potraviny, bude zdravé aj vaše telo. Preto by ste do svojej každodennej stravy mali zahrnúť veľmi veľa ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, bielkovín a zdravých tukov. Všetky zdravé potraviny obsahujú totižto aj vitamíny a minerály, ktoré vaše telo potrebuje. Najmä vitamín C a D, sú dôležité pre silný imunitný systém.

• Fyzická aktivita - No o cvičení sa baviť ani nemusíme. Všetkým je nám jasné, že športom si budujeme zdravé telo. Pravidelná fyzická aktivita posilňuje náš imunitný systém, zlepšuje náladu a zvyšuje energiu. A ako sa hovorí, v zdravom tele, zdravý duch. No a to predsa všetci chceme, že? Hlavne v takom zachmúrenom období, akým je jeseň či zima. Aj krátke prechádzky alebo cvičenie môžu mať pozitívny vplyv na vaše celkové zdravie. Tak si skúste do svojej dennej rutiny zahrnúť minimálne 30 minút intenzívneho cvičenia.

• Dostatočný spánok - Na tento bod pozor! Kvalitný spánok je úplne alfa omega. Odporúča sa spať denne 8 hodín a tento čas, by ste mali dodržiavať. Kvalitný spánok dokáže nakopnúť váš organizmus, okrem toho aj posilňuje imunitný systém a znižuje náchylnosť k chorobám. Preto si musíte zabezpečiť dostatok kvalitného spánku. Ale samozrejme, že mnoho ľudí má so spánkom problém. Pokiaľ k nim patríte aj vy, pomôcť vám s tým môže CBD olej, ktorý vás zrelaxuje a pomôže vám rýchlejšie zaspať.

• Hydratácia - Prijímať dostatok tekutín nie je záležitosťou len počas letných, horúcich dní. Platí to celoročne. Preto pite dostatok vody, aj keď teploty klesajú. Dobrá hydratácia je dôležitá pre správne fungovanie tela a imunitného systému. Okrem toho vieme, že na jeseň je aj naša pokožka oveľa náchylnejšia na popraskanie a suchosť, aj z toho dôvodu by ste sa mali hydratovať zvnútra.

• Ochrana pred prechladnutím a chrípkou - K tomuto sa viaže dostatočná hygiena. Nesmiete zabúdať na pravidelné umývanie rúk, používanie dezinfekčných prostriedkov a dodržiavanie zásad respiračnej hygieny (zakrývanie nosa a úst pri kašli a kýchaní). To všetko pomáha predchádzať infekciám a ich šíreniu.

• Zatočte so stresom - Jeseň môže byť všeobecne stresujúca a depresívna, hlavne pre ľudí, ktorí toto obdobie nemajú zvlášť v láske. Zvládanie stresu je kľúčom k celkovej pohode. Skúste rôzne relaxačné techniky, ako je meditácia, joga alebo hlboké dýchanie, aby ste zmiernili stres a úzkosť.

• Vitamínové doplnky - Vitamíny je potrebné dopĺňať pravidelne, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie nášho tela a taktiež aj pre zdravie. Ak máte nedostatok určitých vitamínov alebo minerálov, môžete zvážiť užívanie doplnkov stravy po konzultácii s lekárom. Môžete tiež začať užívať aj CBG oleje, pretože CBG účinne bojuje proti baktériám a infekciám. Dôležité sú aj vitamíny C,D, B-komplex a podobne.

Myslite na to, že prevenciou sa môžete vyhnúť všemožným zdravotným problémom, ktoré na vás v tomto období číhajú. Na základe týchto tipov sa však týmto problémom môžete veľmi ľahko vyhnúť. Takže smelo do toho, nalaďte sa na zdravší a aktívnejší životný štýl, vďaka ktorému pripravíte svoje telo na jesenné a zimné obdobie.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk