Proti tukovým vankúšikom na bruchu nasaďte BAKLAŽÁN: Zoštíhľujúci efekt nie je jeho jediným PLUSOM, aha, čo všetko ešte dokáže

Vďačný podlhovastý tmavofialový plod je príbuzný paradajke a zemiaku, ale u nás ho poznáme ako baklažán.

Vďačný podlhovastý tmavofialový plod je príbuzný paradajke a zemiaku, ale u nás ho poznáme ako baklažán.

Fotogaléria

Baklažán v kuchyni

V našich končinách sa objavuje koncom júla do novembra. Je vďačnou grilovanou prílohou, hlavne k mäsovým jedlám. Jednou z ďalších jednoduchých príprav je marinovanie jeho tenkých plátkov v zmesi octu, soli, cesnaku a čierneho korenia. Tie po dni v marináde viete konzumovať aj surové, prípadne si surový baklažán obalený v cestíčku (ako na rezeň) opražíte na oleji.

Niektoré gazdinky z neho dokonca vyrábajú džem alebo ho zavárajú. Vo svete pripravujú kuchári z neho aj dezert, ktorý je vyrobený z mäkkej dužiny bez šupky varenej v cukrovej vode.

Baklažánom za krajšie telo

Je to zelenina bohatá na vodu s veľmi nízkou hodnotou kalórii, takže je ideálnou voľnou pre ľudí so snahou schudnúť. Vysoký obsah vlákniny dobre zasýti konzumenta, čím sa stratí pocit hladu. Plné bruško predsa viac jedla nepýta. Pri najbližšom nákupe na trhu alebo potravinách si ho nezabudnite vložiť do košíka.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});