Vďačný podlhovastý tmavofialový plod je príbuzný paradajke a zemiaku, ale u nás ho poznáme ako baklažán.
Fotogaléria
Okrem gastronomického využitia má pre naše telo aj priaznivé zdravotné benefity. Napríklad baklažánová šťava má antibiotické účinky, čerstvé plody znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú činnosť pečene a čistia krv.
Je vhodný pri podpornej liečbe kožných problémov. Dodáva nášmu telu množstvo vlákniny, vitamínov, antioxidantov a minerálov (fosfor, vápnik, draslík, horčík, železo, mangán).
Baklažán (Solanum melongena) sa odporúča aj pacientom s cukrovkou typu 2 a osoh z neho majú aj ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami, pretože svojim zložením výrazne znižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje krvný tlak. Vysoká prítomnosť kyseliny chlorogénovej (antioxidant) môže tiež zabrániť rozvoju nealkoholického stukovatenia pečene.
Výber redakcie