Naozaj sú klíčiace zemiaky jedovaté? A dá sa vôbec zabrániť tomu, aby prezreli?
Fotogaléria
Problém s klíčením zemiakov spočíva v solaníne. Mierne toxickej chemickej zlúčenine nachádzajúcej sa najmä v paradajkách, baklažánoch alebo zemiakoch. V prírode slúži ako prírodný jed na ochranu pred predátormi, napadnutím hubami či hmyzom.
U ľudí (a najmä u detí) môže solanín spôsobiť bolesti hlavy, hrdla, vracanie a hnačku, rozmazané videnie, kŕče alebo paralýzu.
Jesť či nejesť?
Odrody zemiakov, tie ktoré dnes nájdete bežne v obchodoch, obsahujú len neškodné množstvá tejto látky. Závažná otrava sa zvyčajne vyskytuje iba vtedy, ak zjete klíčky a bobuľky zemiakov alebo nezrelé či zelené zemiaky.