Na tanier alebo do smetiaka? POZOR, klíčiace zemiaky obsahujú nebezpečné TOXÍNY, toto sa stane, keď ich zjete!

Naozaj sú klíčiace zemiaky jedovaté? A dá sa vôbec zabrániť tomu, aby prezreli?

Naozaj sú klíčiace zemiaky jedovaté? A dá sa vôbec zabrániť tomu, aby prezreli?

Fotogaléria

Problém s klíčením zemiakov spočíva v solaníne. Mierne toxickej chemickej zlúčenine nachádzajúcej sa najmä v paradajkách, baklažánoch alebo zemiakoch. V prírode slúži ako prírodný jed na ochranu pred predátormi, napadnutím hubami či hmyzom.

U ľudí (a najmä u detí) môže solanín spôsobiť bolesti hlavy, hrdla, vracanie a hnačku, rozmazané videnie, kŕče alebo paralýzu.

Jesť či nejesť?

Odrody zemiakov, tie ktoré dnes nájdete bežne v obchodoch, obsahujú len neškodné množstvá tejto látky. Závažná otrava sa zvyčajne vyskytuje iba vtedy, ak zjete klíčky a bobuľky zemiakov alebo nezrelé či zelené zemiaky. 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});