Kuracina patrí v slovenských rodinách k najobľúbenejšiemu mäsu. Od soté po rezne sa pravidelne objavuje na našich stoloch. Len ju mať stále po ruke a čerstvú.
Fotogaléria
Čerstvosť a nezávadnosť kuracieho mäsa si predlžujeme v chladničke a mrazničke. Práve chlad pomáha spomaľovať množeniu sa baktérii. Nezaškodí však vedieť, aká je odporúčaná doba jeho skladovania. Tento zdravý a chutný zdroj bielkovín je veľmi náchylný na bakteriálnu kontamináciu. Preto je dôležité ho správne pripraviť, skladovať aj variť.
Surové kuracie mäso môže obsahovať salmonelu. Minimálna odporúčaná teplota varenia je 74 °C, aby sa predišlo nákaze z potravín spôsobených baktériami a parazitmi. Tie sa prejavujú zažívacími ťažkosťami a teplotou.
Hydina v chladničke
- Surové mäso z hydiny (kura, sliepka, morka) sa tu odporúča skladovať maximálne 2 dni, a to v uzatvorenej nádobe z ktorej nepresiakne von šťava.
- Varené/pečené mäso tu môžete bezpečne uchovávať maximálne 4 dni. Pri predpoklade, že to má byť viac dní, uložte ho radšej do mrazničky.
Hydina v mrazničke
- Surové mäso sem pokojne umiestnite až na 9 mesiacov, celé kura v jednom kuse až rok.
- Varené/pečené mäso v mrazničke vydrží maximálne pol roka.