CVIKLA úspešne bojuje s rakovinovými bunkami, znižuje RIZIKO demencie a spomaľuje starnutie: Tak koľko gramov jej zjesť DENNE? Vieme presne!

Nadpis nie je vôbec nadnesený. Už starovekí Rimania ju popri strave poznali aj ako liek. Táto červená zelenina je úžasná pre naše zdravie ...

Nadpis nie je vôbec nadnesený. Už starovekí Rimania ju popri strave poznali aj ako liek. Táto červená zelenina je úžasná pre naše zdravie a telo.

Fotogaléria

Cvikla patrí medzi naše najzdravšie druhy zeleniny, a má aj veľmi nízky obsah kalórii (cca 43 kcal na 100 gramov). Hoci primárne konzumujeme len podzemnú červenú časť, aj listy sú plné vitamínov a minerálov, ktorých prísun náš organizmus ocení. Viete ich využiť v šalátoch alebo šťave, v ktorej listy prekryjú zemitú chuť buľvy.

Maximálna odporúčaná dávka sú 3 dcl cviklovej šťavy (napr. športovci pred tréningom), pri vyššej riskujete plynatosť, kŕče a tráviace problémy.

Cviklové lievance s bryndzou
Cviklové lievance s bryndzou: Zdravé raňajky, ktoré zasýtia aj náročných jedákov Zobraziť článok

Je bohatým zdrojom vitamínov (provitamín A, viacerých zo skupiny B, C, E) a minerálov (kremík, mangán, draslík, horčík, fosfor, meď, železo, sodík, vápnik, zinok, selén). Je významný antioxidant a skvelou zásobárňou vlákniny.

Cvikla je najlepšia surová, kedy nestráca nič zo svojich priaznivých látok. Tepelnou úpravou niektoré jej zdravotné benefity slabnú, alebo sa strácajú. 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});