Žiaľ, Bruce Willis nie je prvý ani posledný: DEMENCIA si nevyberá, postihuje bežných ľudí aj celebrity. Koho ešte trápi?

Slávni ľudia a známe osobnosti môžu ísť príkladom, byť vzorom, ale ich meno má silu rozpútať aj diskusiu na citlivé témy. Napríklad v ...

Slávni ľudia a známe osobnosti môžu ísť príkladom, byť vzorom, ale ich meno má silu rozpútať aj diskusiu na citlivé témy. Napríklad v ostatnom čase hojne skloňovaného mentálneho zdravia.

Fotogaléria

Doslova šok spôsobila správa o zdravotnom stave  a ukončení kariéry akčnej hollywoodskej hviezdy Brucea Willisa (67), ktorému začiatkom roka 2022 diagnostikovali frontotemporálnu demenciu.

Tá postihuje časti mozgu zodpovedné za osobnosť, správanie, hovorenú reč a jej porozumenie. Postupne nastúpi zhoršovanie intelektových schopností, poruchy správania a zmeny osobnosti.

Liam Neeson reaguje na diagnózu Brucea Willisa.
Liam Neeson o ťažko chorom kolegovi Bruceovi Willisovi: Moje srdce je s ním! Zobraziť článok

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie na svete žije viac ako 55 miliónov ľudí s demenciou. Navyše takmer 10 miliónov nových prípadov sa ročne diagnostikuje. Aj keď  väčšinou postihuje najmä staršiu generáciu, najrozšírenejšia Alzheimerova choroba sa nevyhýba už ani tridsiatnikom.

Liek sa ochorenie neexistuje, ale včasná diagnostika je dôležitá pre spomalenie ochorenia a zlepšenie kvality života pacientov.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});