Zaujímavosti o láske, ktoré vám veľa vysvetlia. Napríklad aj akú úlohu zohráva deka vo vzťahu

O láske a zamilovanosti sa toho popísalo už veľa. Viete ale, aký je rekord v dĺžke manželstva? Alebo prečo by ste mali mať doma deku ...

O láske a zamilovanosti sa toho popísalo už veľa. Viete ale, aký je rekord v dĺžke manželstva? Alebo prečo by ste mali mať doma deku z ovčej vlny?

Fotogaléria

Môže trvať láska po celý život? Prečo sa správame inak, keď sme zamilovaní a prečo máme vtedy motýle v bruchu? Prečítajte si aj o tom, na čom nám záleží, keď si vyberáme partnera pre dlhodobý vzťah a čo nás zaujíma, ak ide o krátkodobú záležitosť.

Dve srdcia bijú ako jedno

To, že vaše srdcia bijú spoločne, nie je len romantický výmysel autoriek ružových románov. Koniec-koncov, skúsiť si to môžete doslova na vlastnej koži. Sadnite si s objektom svojej lásky oproti sebe, navzájom si nahmatajte pulz, trebárs na zápästí alebo krku a zahľaďte sa jeden druhému do očí. Po chvíli pocítite, že vaše srdcia skutočne zladili svoj rytmus a bijú ako jedno.

Zamilovanosť je ako droga. Konkrétne kokaín

Keď sme zamilovaní, naše telo produkuje obrovské množstvo rôznych chemických látok. Tie stimulujú až dvanásť oblastí mozgu súčasne a my cítime obrovskú eufóriu. Podobný pocit vyvoláva aj kokaín. Zamilovanosť je však oveľa bezpečnejšia.

Fotka milovanej osoby namiesto tabletky

Už dlho je známe, že prítomnosť blízkeho človeka pri lôžku pacienta má priaznivé účinky na uzdravovanie a potláčanie bolesti. Tam, kde nie je možná osobná účasť, postačí aj fotka. Dokázalo to aj niekoľko experimentov a skúsiť to môžete aj vy. Keď sa nebudete cítiť vo svojej koži, zahľaďte sa na pár minút na fotku človeka, ktorého máte radi. Podobne pôsobí aj držanie sa za ruku.

Objatie je lepšie než čokoláda

Pri objatí alebo túlení sa vzniká oxytocín, takzvaný hormón lásky. Oxytocín preukázateľne spúšťa pozitívne emócie a zlepšuje náladu. Nepotrebujete pohár vína, tabuľku čokolády ani nákupy, aby ste zahnali pochmúrnu „depku“. Zababušte sa s milovanou osobou pod deku z Ovečkárne a užívajte si príjemné spoločné chvíle. Vlnené deky z vlny merino dokážu vyrovnávať rozdiely okolitej teploty, takže ich môžete používať aj ako paplón. Sú vhodné aj pre alergikov, pretože sa v nich nemnožia baktérie.

Na rovnakej úrovni

Staré známe príslovie, že protiklady sa priťahujú, platí len do určitej miery. Istá hypotéza tvrdí, že nás viac priťahujú ľudia na podobnej úrovni príťažlivosti, ako je tá naša. Pritom však nemusí ísť o príťažlivosť v rovnakej oblasti! To vysvetľuje niektoré na prvý pohľad ťažko pochopiteľné páry. Napríklad krásnu ženu môže priťahovať síce nie veľmi pekný, zato spoločensky úspešný muž.

Romantiku jedného dňa vystrieda oddanosť

Na začiatku je váš vzťah plný nádhernej romantiky, svet je ružový, v bruchu lietajú motýle, usmievate sa od rána do noci, voláte a píšete si nežné vyznania, držíte sa za ruky... Odhaduje sa, že toto štádium trvá asi rok a spôsobuje ho zvýšená hladina proteínu neurotrofínu. Po roku sa neurotrofín dostane do štandardných hodnôt a z romantickej lásky sa stane láska oddaná. Alebo žiadna.

So zamilovanosťou na psychiatriu?

Zamilovaní ľudia v ranom štádiu lásky majú nižšiu hladinu sérotonínu, hormónu šťastia a pohody, a vyššie hladiny stresového hormónu kortizolu. Týmto sa zaľúbenci podobajú na ľudí s obsedantno-kompulzívnou poruchou, čo vysvetľuje, prečo sa správame tak neprirodzene, keď sme zamilovaní.

Pekná tvár pre dlhodobý vzťah, dobré telo pre ONS

Vedeli ste, že keď si hľadáme partnera na dlhodobý vzťah, záleží nám viac na tom, ako vyzerá v tvári, než na jeho postave? A naopak – keď nám ide len o jednorazovú záležitosť, pozeráme sa viac na postavu, pričom na tvári nám až tak nezáleží. Veď áno – vo vzťahu sa budeme na tú tvár pozerať deň čo deň.

Motýle v žalúdku sú skutočné

Keď sa do niekoho zamilujete, pravdepodobne sa nevyhnete lietajúcim, tancujúcim a bláznivým motýľom  v bruchu. Spôsobuje ich adrenalín, ktorý zaplavuje vaše telo počas reakcií typu „útek alebo útok“ .

Vzťah z nás robí optimistov

Podľa zistení jednej štúdie publikovanej v Journal of Personality spraví trocha lásky divy aj s tým najväčším pesimistom a na svet sa bude pozerať radostnejšie. V rámci štúdie stačilo 9 mesiacov na to, aby sa 245 mladých párov vo vzťahu stali sebavedomejšími a optimistickejšími. Pravdepodobne to má súvislosť s pozitívnymi emóciami a hormonálnym elixírom, ktorý v nás zamilovanosť spúšťa.

Čo je lepidlom vzťahu?

Nie je to ani pravidelný sex, ani dôvera, ani istoty. Najlepším stmeľovačom vzťahu je úprimnosť. Čím sú páry k sebe úprimnejšie, tým väčšia je pravdepodobnosť, že spolu dlho vydržia. Netreba však zabúdať na diplomaciu a takt.

Láska a smiech idú ruka v ruke

Ak si chcete byť bližší, sadnite si večer ku komédii. Psychológovia totiž prišli k záveru, že páry, ktoré sa spoločne smiali, boli vo vzťahu spokojnejší a navzájom sa viac podporovali. 
Náš tip: Keď sa pri telke zababušíte do deky z Ovečkárne a chytíte sa za ruky, bude filmový zážitok ešte umocnený intimitou.

Muži sa zamilujú rýchlejšie ako ženy

Možno sa vám to nezdá, ale je to tak. Ženy sú síce emotívnejšie a citlivejšie, no v skutočnosti sú to muži, ktorí majú tendenciu sa zamilovať a povedať „Milujem ťa“ rýchlejšie. Hoci psychológovia nevedia s istotou, prečo je to tak, domnievajú sa, že je to možno preto, že ženy sú opatrnejšie, aby si nezlomili srdce.

Najdlhšie manželstvo na svete trvalo 86 rokov

Keď sa vám nabudúce niekto z vašich priateľov pokúsi povedať, že pravá láska neexistuje, odkážte ich na Herberta a Zelmyru Fisherových. Podľa Guinessovej knihy rekordov tento pár prekonal rekord najdlhšieho manželstva v histórii už vo februári 2011, pričom v tom čase boli manželmi ohromujúcich 86 rokov a 290 dní. Čo sa týka tajomstva ich úspechu, pár raz povedal: „Naše manželstvo nie je žiadnym tajomstvom - urobili sme len to, čo bolo potrebné pre nás a našu rodinu."

Zaspávame spoločne, spíme každý zvlášť

Romantické zaspávanie v objatí je krásne a uvoľňujúce. Avšak celú noc spať v objatí nevydržíme. Dokonca aj keď zaspíme v náručí našej lásky, netrvá dlho a z objatia sa vymaníme. Dôvod je prozaický – naše telo si chce v prvom rade oddýchnuť a na romantiku akosi nedbá.

Bozkávanie má biologickú funkciu

Štúdia v časopise Arch Sex Behavior zistila, že dotyky pier slúžia na to, aby muži a ženy zistili, či je pre nich potenciálny partner vhodná alebo nie, pričom ženy na kladú na bozkávanie väčší dôraz. Štúdia tiež uvádza, že bozkávanie si vysoko cenia aj páry v dlhodobých vzťahoch, keďže pomáha udržiavať pevné putá.

Láska na prvý pohľad existuje

Príde ako blesk z jasného neba a vy okamžite viete, že ste sa zamilovali. Láska na prvý pohľad je niečo tajomné, niečo nevšedné. Hoci tieto silné pocity nedosahujú úroveň romantickej zamilovanosti,  môžu byť prvým krokom ku skutočnej láske. Zaujímavé je, že muži sa zamilujú na prvý pohľad častejšie, ako ženy.

Tri zložky lásky

Láska je vraj neopísateľná, vedci to však dokázali. Podľa nich je láska výsledkom spojenia príťažlivosti, žiadostivosti a pripútanosti, pričom mozog spracúva tieto tri atribúty spoločne

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk