Pravidlá etikety z 19. storočia: Striktné, ale maximálne noblesné a kultúrne! Nezaškodilo by sa inšpirovať

Spoločnosť v tanečnej sále sa správala zdržanlivejšie a omnoho tichšie ako dnes. Spôsoby boli formálnejšie, oblečenie jemnejšie a tanečné ...

Spoločnosť v tanečnej sále sa správala zdržanlivejšie a omnoho tichšie ako dnes. Spôsoby boli formálnejšie, oblečenie jemnejšie a tanečné kroky - tie ovládali všetci!

Fotogaléria
  • Dáma, ktorá odmietne pozvanie na tanec, sa musí mať na pozore. Pozvanie na rovnaký tanec od niekoho iného by už prijať nemala.
  • Dámska šatňa je posvätný areál, do ktorého by sa nemal odvážiť nahliadnuť žiadny gentleman.
  • Ak si pán chce zatancovať s dámou, ktorú nepozná, musí zdvorilo požiadať o predstavenie. (Dámy a páni nemohli spoločne tancovať, pokiaľ neboli zoznámení - hostitelia tak strávili veľkú časť večera iba predstavovaním, pozn. red.)

Ako sa správať na plese DNES?

Hoci pravidlá etikety nie sú v dnešnom svete také striktné, isté hranice by sa v spoločnosti nikdy nemali prekročiť. Vo všeobecnosti platí:  

  • Vyhnite sa slangovým a vulgárnym frázam. 
  • Na plese či bále sa nediskutuje o témach, ktoré rozdeľujú, napr. politika, viera, sexuálna orientácia, atď. Ak však k diskusii predsa len dôjde (na nevyhnutný čas) nezúčastňujte sa jej, ak k téme nemáte čo povedať. 

Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});