Typy činiek na cvičenie

Činky sú jedným z najvšestrannejších a najpoužívanejších nástrojov na silový tréning. Dajú sa použiť na všetko od základných posilňovacích ...
  • Zdroj: freepik.com

Činky sú jedným z najvšestrannejších a najpoužívanejších nástrojov na silový tréning. Dajú sa použiť na všetko od základných posilňovacích cvikov až po pokročilejšie tréningy zamerané na rôzne svalové skupiny po celom tele.

Pri výbere činiek do domácej posilňovne je potrebné zvážiť mnoho faktorov vrátane priestoru, skladovania, druhov cvičení, úrovne sily a vašich cieľov.

Celkovo sú činky univerzálnym a účinným nástrojom pre každého, kto chce zvýšiť svoju silu a zlepšiť si celkovú kondíciu. Či už ste v silovom tréningu nováčik, alebo skúsený vzpierač, činky vám pomôžu splniť vaše ciele a udržať si skvelú kondíciu!

Aké typy činiek existujú?

Na trhu je k dispozícii až 12 rôznych typov činiek, z ktorých každý má svoje jedinečné výhody a nevýhody:

gumové šesťhranné činky
liatinové šesťhranné činky
12-stranné činky
uretánové činky
profesionálne činky
chrómové činky
neoprénové činky
vinylové činky
nastaviteľné činky s pin-lock zámkom
nakladacie činky
nastaviteľné činky s číselníkom
cirkusové činky

Aby sme si to však vysvetlili čo najjednoduchšie, tak si rozdelíme činky na 3 základné kategórie.

Jednoručné činky (jednoručky) sú najzákladnejšie činky a sú vhodné pre začiatočníkov alebo tých, ktorí hľadajú jednoduchý silový tréning.
Obojručné činky možno používať oboma rukami, čo vám umožní zamerať sa na viac svalových skupín a vykonávať širšiu škálu cvikov.
Posilňovacie alebo vzpieračské tyče sú ďalšou obľúbenou možnosťou, hoci v porovnaní s tradičnými činkami majú niektoré nevýhody.

Druhé základné rozdelenie činiek na cvičenie spočíva v ich nastaviteľnosti. Rozlišujeme 2 kategórie činiek - pevné a nastaviteľné činky.

Pevné činky sú činky, ktorých hmotnosť nemožno meniť. Sú najbežnejším typom činiek, ktoré nájdeme najmä v komerčných fitness centrách.
Nastaviteľné činky sú priestorovo úsporné a umožnia vám regulovať si závažia podľa potreby.

K ďalším obľúbeným typom činiek patria kettlebell a činky na aerobik.

• Kettlebell je typ činky, ktorý sa bežne používa na precvičovanie chrbtových svalov aj na rehabilitáciu. Má tvar lopty so splošteným dnom a na vrchu má úchyt. Hmotnosť tejto činky sa môže pohybovať od 4 do 32 kg.
• Činky na aerobik sú obľúbenou formou činiek, ktoré používajú najmä ženy na posilnenie tela prostredníctvom aeróbneho cvičenia. Činky na aerobik sú zvyčajne ľahšie a sú navrhnuté špeciálne na tento typ cvičenia.

Menej tradičné činky na cvičenie sú napríklad závažia na nohy či posilňovacie vesty.

• Závažie na nohy je typ činky, ktorú si pomocou suchého zipsu pripevníte na členky alebo zápästie, čo vám dopomôže k vyššej vytrvalosti a kondícii pri  behu. S týmto závažím môžete behať alebo aj  vykonávať rôzne cviky v sériach na nohy alebo zadok.
• Posilňovacie vesty sú určené na zvýšenie efektivity silového tréningu hornej časti tela. Posilňovaciu vestu využijete najmä pri cvičení klikov alebo zhybov, pridá vám na váhe a zvýši tak stupeň záťaže vášho tréningu.

Činky môžeme deliť aj podľa materiálov, z ktorých sú zhotovené. Tri najčastejšie materiály, z ktorých sú činky vyrobené sú plast, liatina a guma. V skratke si uvedieme výhody každého materiálu.

• Plastový materiál sa bežne vyskytuje len pri činkách s pevnou váhou. Podobne ako iné typy činiek, aj konštrukcia pevnej plastovej činky sa skladá z dvoch hlavných častí - závažia na dvoch stranách a rukoväte uprostred. Rozdiel je v tom, že plastové činky majú vo vnútri pevný plastový obal vyplnený väčšinou betónom alebo pieskom. Tvrdý plastový obal je často vyrobený z odolného vinylu.

Výhody plastových činiek

Nižšia cena v porovnaní s činkami z iných materiálov.
Vinylový povlak ponúka hladký, farebný a elegantný vzhľad činky.
Nehrdzavejú, keď sú vystavené vlhkosti.
Poskytujú pohodlné uchopenie pri cvičení.

• Liatina sa považuje za najstarší a najtradičnejší materiál činky, ktorý sa dnes používa v posilňovni aj v domácnosti. Liatinový materiál sa s obľubou používa na výrobu jednodielnej (pevnej) činky a záťažových dosiek nastaviteľnej činky. Liatinová činka s pevným závažím má krátku rukoväť a dve závažia v koncových uzáveroch, ktoré majú tvar guľatého alebo šesťuholníkového tvaru, zatiaľ čo nastaviteľná činka sa skladá z rôznych liatinových záťažových dosiek, ktoré sa na rukoväť pripevňujú pomocou skrutiek.

Výhody liatinových činiek

- Dodávajú sa v rôznych typoch, dizajnoch a hmotnostiach.
- Liatinové činky môžete používať takmer na všetky cviky.
- Poskytujú správnu hmotnosť a dávajú pocit váhy.
- Sú vysoko odolné.

• Gumené a neoprénové činky sú liatinové alebo oceľové činky potiahnuté gumou alebo neoprénom (syntetickou gumou). Tieto činky sa v súčasnosti s obľubou používajú v posilňovni vďaka ich prvotriednému vzhľadu a ochrannej schopnosti.

Výhody činiek potiahnutých gumou

- Majú špičkový vzhľad.
- Chránia ruky a podlahu pri cvičení.
- Sú odolné voči vode.
- Zabraňujú vydávaniu hluku vďaka gumovej vrstve.

Veríme, že po prečítaní tohto článku sa už viete rozhodnúť, ktorý typ činky je pre váš domáci workout najlepší. Prajeme vám veľa efektívnych tréningov a perfektné výsledky!

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk