Nakupovať sa dá aj rozumne. Naučíme to aj vás!

Vyhadzovanie peňazí za zbytočnosti už nie je trendy! Dokonca aj čoraz viac Sloveniek sa snaží nakupovať rozumne a každú investíciu si ...
  • Zdroj: Adobe Stock

Vyhadzovanie peňazí za zbytočnosti už nie je trendy! Dokonca aj čoraz viac Sloveniek sa snaží nakupovať rozumne a každú investíciu si najskôr premyslíme.

Stále nás síce lákajú zľavy, no už nenakupujeme bezhlavo ako kedysi. Prinášame vám rady, ako môžete aj vy nakupovať rozumne.

1. Nákup si premyslite

Aj o nákupoch sa dá rozmýšľať inak. Nakupovanie počas výpredajov len preto, že to je lacné, ide pomaly do úzadia. Pandémia nás naučila rozmýšľať, či vybranú vec skutočne potrebujeme. Aj pri oblečení platí známe pravidlo, že by sme sa mali najskôr zamyslieť, či sa nám vyhliadnutý kúsok hodí k zvyšku nášho šatníka a či ho vôbec máme kam nosiť.

Pred Vianocami môže pomôcť napríklad list Ježiškovi, ktorý napíše každý člen rodiny. Vďaka tomu darujte blízkym skutočne to, po čom túžia.  Podľa prieskumu nákupného poradcu Heureka  píše listy Ježiškovi 7 % dospelých, tak prečo sa neinšpirovať.

2. Ak nakupujete kvalitnejšie, šetríte

Hoci to nemusí na prvý pohľad tak pôsobiť, aj toto je istá forma šetrenia, pretože nevyhadzujeme peniaze za množstvo lacných, no zároveň nekvalitných vecí. Nákupný poradca Heureka pripravil vianočný prieskum medzi 2000 užívateľmi. Až 72 % opýtaných Slovákov uviedlo, že pri výbere vianočných darčekov pozerajú najskôr na kvalitu. “Trendom začínajú byť praktické darčeky v kvalitnejšom prevedení. Slováci nakupujú menej, no ak si to môžu dovoliť, tak kvalitnejšie veci,” hovorí Jan Mayer, výkonný riaditeľ nákupného poradcu Heureka. Čiastočne tomu pomohla pandémia, kedy sme sa snažili  podporovať slovenských a českých výrobcov.

3. Každú zľavu si vopred overte

Štatistiky nákupného poradcu Heureka ukazujú, že skutočné zľavy počas Black Friday sú každý rok približne 19 %. Čo je však dôležité, rozdiel v cenách produktov sa u jednotlivých predajcov môže aj bez zľavových akcií líšiť až o 50%. “Je dobré byť obozretná a mať na pamäti, že Black Friday je predovšetkým marketingový ťah obchodníkov. Preto si porovnajte výsledné ceny po ‘bomabastických‘ zľavách s viacerými predajcami,” zdôrazňuje Jan Mayer. Takisto je dôležité mať na pamäti, že ceny produktov sú často navýšené pred samotnou akciou alebo zľavy sú vypočítané z maloobchodnej ceny, za ktorú produkt nikdy nebol v ponuke.

4. Výhodne nakupovať môžete počas celého roka

Výhodne nakupovať však môžete nielen v období Black Friday, ale celoročne. Platí to najmä pri sezónny tovaroch vrátane oblečenia, športového či turistického vybavenia. Cena mimo sezóny je výrazne nižšia ako pred alebo počas sezóny. Dobrým pomocníkom je funkcia sledovania ceny na Heureke, vďaka čomu môžete výrazne ušetriť aj počas roka.

5. Overujte, kde nakupujete

Pandémia nás naučila nakupovať na internete aj tovary, po ktoré sme chodili do kamenných predajní. Zároveň to však prinieslo do online priestoru špekulantov a podvodníkov, preto nakupujúci čoraz viac zisťujú dôveryhodnosť e-shopu. Zárukou dôveryhodnosti pri výbere na Heureke je certifikácia e-shopov s názvom Overené zákazníkmi. Získavajú ho len tí, ktorí spĺňajú 90 % zákaznícku spokojnosť. V prípade, ak hodnotenie klesne pod túto hodnotu, e-shop o certifikát príde a získa ho, až keď sa jeho hodnotenie znovu zvýši.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk