Máte pocit, že vám všetko prerástlo cez hlavu? TOTO si ujasnite skôr, ako vyhľadáte terapeuta!

Časy, kedy návšteva psychológa alebo psychiatra bola skôr výnimkou, ako bežným štandardom, našťastie dávno pominuli.

Časy, kedy návšteva psychológa alebo psychiatra bola skôr výnimkou, ako bežným štandardom, našťastie dávno pominuli.

Fotogaléria

S akým typom človeka sa cítite dobre?

Je ťažké otvoriť sa cudziemu človeku. Napriek tomu, že pohlavie a vek nehrá v rámci vzdelania ani kvality terapie žiadnu rolu, rozhodujúce je, aby ste sa u odborníka cítili dobre. Len tak si za dverami ambulancie vybudujete dôverné prostredie, v ktorom sa nebudete zdráhať otvoriť svoje vnútro.

Zamyslite nad tým, či je pre vás dôležité, aby bol váš terapeut muž alebo žena. 

Hovoríte radšej s mladšími alebo máte dôveru k starším odborníkom? Online alebo osobne? Mnoho terapeutov ponúka aj virtuálne sedenia. Premyslite si, či preferujete osobný kontakt alebo sa rýchlejšie uvoľníte doma – v známom prostredí.

V prípade, že dôverujete svojmu obvodnému lekárovi a cítite, že niečo nie je v poriadku, môžete sa obrátiť aj naňho. Odporučí vám ďalší postup. 

Ilustračná foto
Poškodeným pažerákom to nekončí: Bulímia vám zničí telo, rodinu... proste úplne všetko, hovorí Emma v rozhovore Zobraziť článok

Na záver pár drobností…

Dôležité je vedieť, že vyšetrenie u (klinického) psychológa je hradené poisťovňou a nie je k nemu potrebný výmenný lístok. Samozrejme, môžete si zvoliť aj psychológa, ktorý nemá zmluvu s poisťovňou.

Niektorí z nich ponúkajú prvé sedenie za radikálne nižšiu cenu, a to je fér, pretože v rámci prvého kontaktu iba zisťujete, či vám vzájomná spolupráca „sedí“.

Ak ešte stále váhate, no váš stav sa náhle zhoršuje a potrebujete sa rýchlo s niekým skontaktovať, otočte sa na Ligu za duševné zdravie. Tá prevádzkuje tzv. Linku dôvery Nezábudka a je dostupná nonstop telefonicky (0800 800 566) alebo do 48 hodín prostredníctvom e-mailu. Oba spôsoby sú anonymné a dôverné. V prípade silného panického záchvatu zavolajte záchranku (155).

Dôležité je, aby ste nepodceňovali váš zdravotný stav. Ani so zlomenou rukou predsa nečakáte, ako sa to vyvinie…

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});