Tušíte, kde sa vzala móda kožených búnd? Budete prekvapení, ktorý slávny herec spôsobil revolúciu!

BOOM kožených búnd prišiel v roku 1953 s filmom Divoch. Už asi tušíte, kam tým mierime...

BOOM kožených búnd prišiel v roku 1953 s filmom "Divoch". Už asi tušíte, kam tým mierime...

Fotogaléria

Na 50-te roky rozporuplný, kontroverzný a tak trochu odvážny film sleduje životy mladých motorkárov, ktorých cesty prakticky nikam nevedú. Hlavnú úlohu, šéfa motorkárskeho gangu Johnnyho Strablera, stvárnil Marlon Brando v koženej bunde „Perfecto“ s nakrivo všitým zapínaním (známej ako křivák) od firmy Schott NYC.

Po uvedení „Divocha“ túžili po frajerskom kúsku so zipsami (ideálne s legendárnou výšivkou „Johnny“) všetky drsné komunity.

Firma Schott NYC, založená v roku 1913, bola prvou spoločnosťou, ktorá aplikovala na bundu zips a vytvorila motorkársku klasiku pod názvom „Perfecto“. V roku 1940 uviedla model s označením „613", ktorý sa pre svoje nášivky hviezd začal označovať „One Star“.

Hoci od posledne klapky ubehlo už takmer 70 rokov, snímka Lászla Benedeka je pre svoju nadčasovosť dodnes vysoko hodnoteným filmom – plným mladíckej nespútanosti v dokonalom prevedení jedného z najlepších hercov histórie.

Crème de la Crème pre náročných: 5 kľúčových filmov s Marlonom Brandom, ktoré vás prilepia k obrazovke Zobraziť článok

Ikonickým momentom sa stala posledná scéna, krátko pred záverečnými titulkami: ten úsmev do kože odetého Marlona musíte vidieť!

Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});