Tvrdo doplatila na lekárovu chybu: Monika s pokročilou rakovinou vyrozprávala svoj príbeh, budete krútiť hlavami

Snažila som sa žiť zdravo, športovala som, otužovala a až do minulého roka som sa cítila veľmi dobre. Moniku do pokročilého štádia rakoviny ...
  • Galéria5
  • Zdroj: Facebook / Monika Nováková

"Snažila som sa žiť zdravo, športovala som, otužovala a až do minulého roka som sa cítila veľmi dobre." Moniku do pokročilého štádia rakoviny krčka maternice dostala nedôsledná práca lekára. Dnes vyzýva všetky ženy, aby od svojho gynekológa chceli viac, aby sa viac pýtali, aby si spoločne prechádzali všetky výsledky, riadok po riadku. A aby sa dali zaočkovať proti HPV!

Fotogaléria

Ako je možné, že žene, ktorá chodí pravidelne na preventívne gynekologické prehliadky a v prípade cytológie si dokonca hradí tú presnejšiu, je rakovina krčka maternice objavená neskoro? Ako je možné, že skočila rovnými nohami do štádia, v ktorom už nebola možná operácia? 

Erika Mokrý
"Z dvoj lentiliek zostala jedna..." Erika dokumentovala svoj boj s rakovinou prsníka, dnes pomáha iným Zobraziť článok

"Naučte sa žiadať pre seba viac, informujte sa, uisťujte sa, že ste zdravé. Pýtajte sa svojho gynekológa aj na inovatívne HPV genotypizačné testy, ktoré pracujú na báze DNA a dokážu včas identifikovať vysokorizikové typy HPV," hovorí prezidentka aliancie NIE RAKOVINE, vytrvalá bojovníčka za kvalitnú onko-prevenciu a dostupnosť moderných liekov, Jana Pifflová Španková.

Ďalšia rana

Monika podstúpila chemoterapiu, ktorá jej dodala nádej. Nie však nadlho. Neskoršie výsledky totiž potvrdili vznik piatich nových nádorov! "Teraz mám súbežne dve rakoviny," hovorí. "Čaká ma ešte dlhá cesta s veľmi nejasným koncom…"

Pocity nespravodlivosti sa navyše vracajú ako bumerang. Naplno si uvedomuje, že ak by ju lekár správne diagnostikoval a keby v minulosti podstúpila očkovanie proti HPV, dnes by bola zdravá. Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});