Jej telo ležalo v aute desať dní: Žiarivú kariéru Jean Seberg (†40) ukončila žalostná smrť, nad ktorou visia otázniky

Okolnosti jej smrti koncom augusta 1979 boli poburujúce. Telo americkej hviezdy ležalo v rozklade v aute na ulici desať dní, kým ho objavila ...

Okolnosti jej smrti koncom augusta 1979 boli poburujúce. Telo americkej hviezdy ležalo v rozklade v aute na ulici desať dní, kým ho objavila francúzska polícia.

Fotogaléria

Vedľa mŕtvoly bola fľaša liekov na spanie a samovražedný list. Taká bola oficiálna verzia smrti. Ešte dlho pretrvávali špekulácie, že jej „niekto pomohol“. Tlač informovala, že telo herečky sa „spálilo na slnku“ a zápach bol „nepredstaviteľne odporný“. Tak skončila žena, ktorú na začiatku kariéry kolegovia označili za „nepredstaviteľne sviežu“.

Herečka mala počas povojnových rokov jednu z najrozporuplnejších kariér spomedzi všetkých hollywoodskych hviezd.

 Marilyn Monroe 1953
Z tohto mrazí: Na tomto mieste sa mala zjaviť plačúca Marilyn Monroe! Zobraziť článok

Jean Seberg (*13.11.1938 - † 30.8. 1979) sa narodila v americkom meste Marshalltown (štát Iowa). Po strednej škole pokračovala v štúdiu herectva na Iowskej univerzite.

V roku 1956 si ju režisér Otto Preminger vybral z pomedzi 18 000 uchádzačiek konkurzu na hlavnú úlohu do filmu Svätá Johanka. Neskôr odišla s Premingerom do Francúzska, kde spolu nakrútili film Dobrý deň, smútok.

Nasledovala snímka Myš, ktorá kričala a hlavne Na konci s dychom, ktorá z nej urobila výraznú tvár novej vlny francúzskej kinematografie. Celkovo stihla nakrútiť 34 filmov.

Jean bola trikrát vydatá. Prvým manželom bol právnik François Moreuil (1958 – 1960), druhým spisovateľ a politik Romain Gary (1963 – 1970). S ním otehotnela a 24.7.1962 mu porodila syna Alexandre Diega. Dňa 23.8.1970 k nemu pribudla sestra Nina Hart. Tretím manželom sa stal režisér a herec Dennis Barry (1972 – 1979).

Filmová hviezda ale začala postupne politicky angažovať. Podporovala práva Indiánov a finančne podporila černošskú stranu Čiernych panterov, za čo bola vyšetrovaná rámci ilegálneho programu FBI – Cointelpro* (1956 – 1971). Spustené mediálna kampaň sa odrazila na herečkinej psychickej labilite. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});