Ako naplánovať záhradnú párty?

Poriadna grilovačka s priateľmi nesmie chýbať ani toto leto.

Poriadna grilovačka s priateľmi nesmie chýbať ani toto leto.

Fotogaléria

Plánujete záhradnú párty a chcete, aby bolo všetko dokonalé? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu naplánovať a pripraviť sa na poriadnu letnú grilovačku!

Záhradná párty je skvelý spôsob, ako si užiť letný večer a zabaviť sa s rodinou či priateľmi a na dobrej oslave nesmie chýbať chutné jedlo! Záhradná párty a grilovačka preto idú ruka v ruke. Skôr než sa však pustíte do nakupovania potrieb a dekorácií, je dôležité si naplánovať pár vecí. Akých? Dozviete sa v našom článku.

Koho chcete pozvať?

Prvá vec, na ktorú treba myslieť, je počet hostí, ktorých pozvete. To vám pomôže určiť množstvo jedla a nápojov, ktoré potrebujete pripraviť. Je tiež dôležité premyslieť si, aký typ záhradnej párty chcete mať. Plánujete neformálne stretnutie alebo formálnejšiu záležitosť?

Aký typ párty si predstavujete?

Keď máte predstavu o zozname hostí a type večierka, ktorý chcete usporiadať, môžete začať premýšľať o dekoráciách. Ak plánujete neformálnu záhradnú párty, môžu vám stačiť jednoduché dekorácie, ako sú farebné stuhy a balóny. Pre formálnejšiu záhradnú párty možno budete chcieť zvážiť postavenie stanu alebo altánku pre hostí.

Aké bude počasie?

Na záver si nezabudnite skontrolovať predpoveď počasia v dňoch, kedy plánujete udalosť. V prípade nepriaznivého počasia si môžete zaobstarať záhradný stan a dážď vám už nepokazí žiadnu grilovačku.

Keď už máte naplánované predošlé body, môžete sa začať pripravovať na záhradnú grilovačku. Vytiahnite svoj záhradný gril, oprášte náradie, nakúpte potraviny, pustite si dobrú pesničku a oslava môže začať!

Ak grilujete pravidelne, určite už máte svoje osvedčené lifehacky, ako grilovať na vašom grile. Pokiaľ grilujete len príležitostne, veríme, že nasledujúce rady budú pre vás užitočné.

Ako grilovať na záhradnom grile?

Grilovacie príslušenstvo

  • Pri grilovaní používajte drevené pomôcky, kovovým predmetom sa radšej vyhnite.
  • Na otáčanie mäsa používajte kliešte, vidličkou ľahko poškodíte textúru mäsa a vytečie z neho šťava.

Elektrické grily

  • Elektrické grily sú jednym z najobľúbenejších typov záhradných grilov najmä pre svoju jednoduchú obsluhu a rýchlu prípravu jedla. Ak teda s grilovaním nemáte skúsenosti, elektrický gril bude pre vás dobrým spoločníkom. Jednoducho nastavíte teplotu a o dobré jedlo máte zaručené.
  • Ak chcete elektrický gril využívať na grilovanie mäsa, potrebujete gril s minimálnym príkonom 2000 W. Grily s menším príkonom sú vhodné na grilovanie sendvičov či zeleniny.

Mäso

  • Pred grilovaním hydiny si pripravte marinádu. Spojenie kuracieho, morčacieho či kačacieho mäsa s marinádou vám určite zachutí. Dobrá marináda obsahuje kvalitný olej - napríklad olivový a barbeque korenie.
  • Najskôr mäso sprudka opečte z oboch strán, potom teplotu stiahnite a grilujte pomalšie. Nezabudnite mäso priebežne otáčať, aby ste ho grilovali z každej strany. V závislosti od hrúbky mäsa vám odporúčame ho grilovať 5 - 10 minút ak ide o prsia alebo krídla.
  • Ak chcete bravčové steaky, ideálne mäso bude z kolena. Podľa hrúbky plátkov steaky grilujte z každej strany 4 - 6 minút.
  • Ak máte radšej kotlety, potom siahnite po mäse z chrbta alebo stehna. Bravčové kotlety grilujte do zmäknutia približne 10 minút.
  • Aký by to bol hamburger bez šťavnatej hovädziny? Na gril sa hodí hovädzia sviečková, stehno, rebierka alebo roštenec. Plátky hovädziny by mali byť hrubé 3 cm. Plátky mäsa si vyžadujú 12-14 minút priameho grilovania.
  • Dbajte na to, aby teplota grilovania hovädziny nepresiahla 71°C. Pri vyššej teplote mäso stráca svoju šťavu. Na dochutenie hovädzieho mäsa netreba používať veľa korenia - nechajte vyniknúť prirodzenú chuť mäsa.

Zelenina

  • Mäkšiu zeleninu stačí pred grilovaním potrieť marinádou alebo olejom, tvrdú zeleninu je potrebné pripraviť na grilovanie varením a blanšírovaním.
  • Vláknitá zelenina, ako napríklad artičoky, brokolica, sladké, červené či biele zemiaky pred grilovaním blanšírujte vo vriacej vode 1 - 2 minúty.
  • Ak sa chystáte grilovať baklažán alebo cuketu, zeleninu pred grilovaním nakrájajte na tenké plátky (5 mm) a osoľte, aby pustili šťavu a mierne zmäkli.
  • Keďže zelenina neobsahuje tuk, je dobré každý kúsok zeleniny potrieť marinádou s obsahom tuku.
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk