Ak si zaobstarať BYLINKU, tak určite TÚTO: Jej výnimočné účinky sa dajú prirovnať k zázraku!

Pomenovanie šalvie pochádza z latinského slova salvare, čo v preklade znamená liečiť.  Obľúbená rastlina našla svoje uplatnenie v medicíne ...

Pomenovanie šalvie pochádza z latinského slova salvare, čo v preklade znamená liečiť. Obľúbená rastlina našla svoje uplatnenie v medicíne aj kuchyni už od čias starovekého Ríma.

Fotogaléria

Priaznivé účinky má aj na ústnu dutinu, v ktorej úspešne neutralizuje nepríjemný dych a v forme šampónu zabraňuje tvorbe lupín vo vlasovej časti hlavy.

Šalvia a gastronómia

V našich končinách je skôr aromatickou koreninou v čerstvej alebo sušenej forme. Je vhodná na dochutenie zveriny, teľacieho a bravčového mäsa, rýb, syrov, paštét alebo omáčok. Pre jej intenzívnu horkastú chuť sa pridáva skutočne vo veľmi malom množstve.

Ako si ju viete zaobstarať?

Šalviu si viete zohnať od semienka až po získanie celej kríkovitej rastliny v črepníku. Väčšiu radosť však pochopiteľne máte pri sledovaní rastu zo semienka. Vyžaduje priepustnú pôdu a dostatok slnka. Pred zimou ju treba schovať do bytu alebo ochrániť vhodnou prikrývkou.

Nezničte si nevedome vaše malé zelené poklady: POZOR, táto zelenina, bylinky a KVETY potrebujú málo vody! Zobraziť článok

Zbierajú sa vajcovité/kopijovité listy a vrchná kvitnúca vňať (jún/júl) rastliny. Je vhodná na sušenie, ktoré sa odporúča pri teplote nad 30°C.

Na čo si dať pozor?

Aj tu platí, že všetko s mierou. Rastlina obsahuje látku tujón, ktorá vo vyšších koncentráciách poškodzuje pečeň. Aj keď obsah látky tejto je naozaj malý, preventívne si dávajte v užívaní prestávky. Nie je vhodná ani pre tehotné či dojčiace ženy (možná strata materského mlieka) a malé deti.

Určite si ju nedávajte ako čaj pred zaľahnutím do postele, pri jej stimulujúcich účinkoch by ste asi napočítali poriadny košiar ovečiek. Takisto zabudnite na kombináciu šalvie a alkoholu.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});