Rozprávka bez šťastného konca: Ste smrteľne chorý a dostávate 300 eur mesačne, hovorí Martina, ktorá sa stará o manžela s ALS

Mohli byť párom akých sú na svete milióny. Mladým, krásnym a s množstvom priateľov okolo seba. Martina s manželom Honzom ale prežívajú ...
  • Zdroj: Instagram / @ijembuca

Mohli byť párom akých sú na svete milióny. Mladým, krásnym a s množstvom priateľov okolo seba. Martina s manželom Honzom ale prežívajú nádhernú love story, ktorá bohužiaľ, nebude mať šťastný koniec.

Čo je vlastne ALS?

Amyotrofická laterálna skleróza je smrteľné, neurodegeneratívne ochorenie centrálnej nervovej sústavy, ktorého výsledkom je degenerácia a strata buniek centrálnej nervovej sústavy, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby.

Kvôli tomu dochádza k postupnej svalovej slabosti až atrofii. Mozog nakoniec nie je schopný ovládať väčšinu svalov a pacient zostáva paralyzovaný, pri zachovaní psychických a mentálnych schopností.

Pre ALS neexistuje žiadna známa liečba. Dostupné lieky sa zameriavajú predovšetkým na zmiernenie ťažkostí a prevenciu komplikácií. Medzi osobnosti postihnuté ALS patrí americký gitarista Jason Becker, alebo už zosnulý britský fyzik Stephen Hawking.

Kto je Martina Kavalírová?

Martina je okrem úžasnej starostlivosti o manžela inšpirujúca aj v iných ohľadoch. Je copywriterkou, športovkyňou, podnikateľkou a na pravidelnej báze vytvára kreatívny obsah pre svojich fanúšikov.

Na podcaste The Buca Talks má vyše tristo epizód, v ktorých rozoberá bežný život, šport, podnikanie, sebarozvoj aj sex. Máme dojem, že sa nevyhýba žiadnej téme.

Pri pozvaných hosťoch nemá núdzu o známe mená a zaujímavé príbehy. Komu by nestačilo iba audio (hoci Martina má veľmi príjemný hlas), ten sa môže presmerovať na video kanál Martina Buckova. Nie je vylúčené, že sa rýchlo stanete jej fanúšičkou.

Martina, za sebou už máte pár rokov tvorby obsahu pre svoje online kanály. Kde beriete inšpiráciu na hostí? Aktívne si ich vyhľadávate, alebo vám boli odporučení z radov vašich fanúšikov?

Tým, že môj podcast je spontánny, hostí si vyberám náhodne, alebo k akej téme v to dané obdobie inklinujem. Samozrejme, niekedy mi dajú super typy aj ľudia na Instagrame. Veľa hostí mi dohodol práve môj muž Honza.

Ostal medzi nimi niekto doslova nezabudnuteľný, na ktorého si často spomeniete s takým povestným úsmevom na duši? Ak áno, čím tak vás zaujal/-a?

Určite Hanka Dvorská – najstaršia kaskadérka. Alebo úplne prvý podcast Adely Vinczeovej u mňa v izbičke v podkroví. Samozrejme, najviac počúvané sú tie osobne – čiže posledný s Honzom o ALS. Alebo diel s mojim bývalým priateľom, s ktorým sme boli 8 rokov.

Ľudia vám píšu aj otázky, ku ktorým sa snažíte pridať svoj uhol pohľadu alebo radu. Máte svoju obľúbenú tému, v ktorej sa vyslovene cítite „ako doma“?

Určite vzťahy. Naozaj som si prešla všeličím a úprimne prežila dve veľké lásky. Naučila som sa vidieť samú seba vo vzťahoch a hlavne sa nestratiť. TO, že uvedomelo vnímam všetko okolo je jedna vec, ale aj ALS mi veľmi otvorilo oči a zmenilo ma.

Rastiem ako človek v tomto živote veľmi aj keď bohužiaľ tou najťažšou cestou. Stretnutie so smrťou prišlo veľmi skoro ale verím, že vďaka tomu viem žiť zmysluplnejšie. A o to jediné vlastne ide.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});