Coco Chanel, krehký život ikony: Z kláštorného sirotinca do sveta módy

Svetoznáma módna návrhárka je považovaná za kľúčovú osobnosť v oblasti modernej ženskej módy.

Svetoznáma módna návrhárka je považovaná za kľúčovú osobnosť v oblasti modernej ženskej módy.

Fotogaléria

Na dráhu módnej návrhárky ju zaviedol tvorivý duch a túžba po nezávislosti. Keď v 20. a 30. rokoch prepracovala pánske strihy na pohodlné dámske voľnočasové oblečenie, vynašla vlastne športové oblečenie. Svoje výtvory (pletené vesty, žerzejové kostýmčeky, námornícke nohavice a svetre) s obľubou sama nosila. Neodmysliteľnou súčasťou jej šatníka sa stali malé čierne šaty vychádzajúce z jednoduchej košeľovej línie.

Cez veľkoknieža Dmitrija Romanova sa zoznámila s parfumérom Ernestom Beauxom, s pomocou ktorého vytvorila v roku 1921 svoj dnes už legendárny parfum Chanel No. 5.

Na vrchol kariéry si ale počkala ďalších tridsať rokov. Ako 71 ročná vytvorila svoj najznámejší odev – kostým Chanel. Krátke sako bez límca a sukňa po kolená si vďaka svojej elegancii a jednoduchosti získali srdcia miliónov žien na celom svete.

Kostým nechýbal v šatníku ani takých zvučných mien, akými boli herečka Audrey Hepburn, monacká kňažná Grace Kelly či manželka amerického prezidenta Jacqueline Kennedy. ZNÁME OSOBNOSTI V KOSTÝMOCH CHANEL, FOTO V GALÉRII>>>

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});