Máte nové, trendy plavky? Tieto fatálne chyby pri ich praní nerobte, budú zničené!

Je tu letná sezóna a väčšina žien chce mať tie najkrajšie plavky, bikiny a tankiny, aké len módny biznis ponúka. Nestačí sa v nich len ...

Je tu letná sezóna a väčšina žien chce mať tie najkrajšie plavky, bikiny a tankiny, aké len módny biznis ponúka. Nestačí sa v nich len promenádovať, treba sa o nich vedieť aj postarať.

Fotogaléria

Pri správnom praní dokážete životnosť plaviek predĺžiť. Opatrne s pracím práškom aj avivážou, nezabúdajte na to, že vysoká teplota a chemikálie ich dokážu zničiť. Skúste to správne, plavky sa vám poďakujú!

Čo nerobiť?!

Nezamotajte ich do uteráka

Po použití ich nezamotávajte do uteráka. Chlór a soľ sa rýchlejšie dostanú do látky a môžu ich zničiť. Vlhké a teplé prostredie je ideálne pre rozšírenie baktérií. 

Neperte ich v práčke

Viaceré z nás plavky či bikiny jednoducho hodia do práčky. Prášok na pranie a aviváž ale látky ničia. Nepoužívajte ani sušičku, tiež to nie je vhodné pre plavky. Ak ich chcete vyprať v práčke, radšej nepridávajte žiadne pracie prostriedky. Preperte ich len v čistej vode a na nízkom stupni, použite program na jemné látky.

Nepoužívajte chlórové bielidlo 

Je veľmi lákavá predstava mať ešte belšie plavky, ale chlór, ktorý je v bazénoch, dáva plavkám riadne zabrať, tak nedávajte ďalšiu dávku ešte aj doma. Plavkám berie ich pružnosť a zničia sa skôr. 

Ako ich čistiť a sušiť?

Prepláchnite ich studenou vodou

Po použití prepláchnite plavky studenou vodou, môžete pridať trochu mydla, aby ste z nich vymyli všetok chlór a soľ. Môžete sa v nich rovno aj osprchovať. Obyčajne si tak či tak dávate po kúpaní v mori alebo bazéne sprchu, tak ich rovno aj „vyperiete“.

Viete si doma pripraviť aj „kúpeľ“ pre plavky: štvrť hrnčeka octu nalejte do napusteného umývadla a nechajte ich tam 30 minút. Následne ich prepláchnite studenou vodou a nechajte vonku na vzduchu uschnúť.

Čo ešte môžete urobiť pre ich ochranu:

  • Je dobré si kúpiť kvalitné plavky, hlavne vtedy, ak často plávate v bazénoch. Dajú sa už kúpiť aj modely, ktoré chlór nezničí. 
  • Je lepšie mať viacero plaviek a ich striedať. Plavky treba vždy nechať úplne uschnúť, aby sa látka nenatiahla.
  • Skúste sa vyhýbať bazénom s teplou vodou a relax v jacuzzi tiež obmedzujte. Vysoká teplota totiž ničí látky, plavky vydržia menej.

Pokiaľ dodržíte tieto cenné rady, nebudete musieť po každej sezóne investovať do nových kúskov. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});