Násilie na ženách na Slovensku stúplo: Odborníčka Mária Víteková hovorí, ako rozpoznať tyrana, ako postupovať a pomôcť

Aj vďaka Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie majú týrané ženy na Slovensku nádej na dôstojný a pokojný život.

Aj vďaka Národnej linke pre ženy zažívajúce násilie majú týrané ženy na Slovensku nádej na dôstojný a pokojný život.

Fotogaléria

Pandémia mala a stále má vplyv na všetkých. Na tých najslabších však až niekoľkonásobne. Mária Víteková, vedúca Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie priblížila aktuálnu situáciu násilia na ženách na Slovensku.

V rozhovore sa dozviete: 

  • Čím sa zaoberá Národná linka pre ženy zažívajúce násilie.
  • Čo zmenila pandémia v otázke domáceho násilia. 
  • Ako počas lockdownu stúpol nárast násilia na ženách na Slovensku.
  • O aký typ mužov – násilníkov ide najčastejšie a čo si všímať. 
  • Ako sa dá pomôcť žene, ktorá prežíva násilie. 

Prezraďte, čo presne je vašou náplňou práce a akú pomoc ženám na Slovensku poskytujete? 

Národná linka pre ženy je dôverným a bezpečným priestorom pre každého, kto na vlastnej koži pocítil, aké je to byť v bezprostrednej blízkosti násilníka. Poskytujeme ženám a ich deťom krízovú pomoc a potrebné informácie v akomkoľvek ohrození.  

Usilujeme sa o bezpečnosť ohrozených žien, ale aj o obhajobu a posilňovanie ich práv. Okrem krízovej pomoci, podpory a poskytovania informácií, vieme odporučiť klientkam aj adresnú pomoc v každom kraji Slovenska (špecializované poradenské centrá, krízové strediská, bezpečné ženské domy, zariadenia núdzového bývania, bezplatné právne služby…).

Ochotne pomôžeme aj s prípadným privolaním polície, či záchrannej zdravotnej služby. Na naše nonstop fungujúce telefónne číslo môžu telefonovať aj ľudia, ktorí majú vo svojom okolí ženu zažívajúcu násilie a chceli by sa dozvedieť viac o možnostiach, ako jej pomôcť a neohroziť ju.

Aké problémy (aj existenčné) trápia ženy na Slovensku najčastejšie? Zmenila niečo aj samotná pandémia? 

Pomáhame primárne ženám, ale obracajú sa na nás aj muži, poprípade ľudia, ktorí majú vo svojom okolí niekoho, kto zažíva násilie. V období počas pandémie sme evidovali nárast telefonátov od ľudí, ktorí mali skúsenosť s iným druhom domáceho násilia, ako napríklad násilie od rodičov, súrodencov a podobne.

V poslednom čase tiež evidujeme narastajúcu agresivitu vo vzťahoch. Muži začali viac využívať rôzne spôsoby na dosahovanie moci a kontroly nad svojimi partnerkami a manželkami. 

Čo sa týka existenčných problémov, registrujeme problémy s ubytovaním, nedostatkom finančných prostriedkov a nemožnosť uspokojenia základných životných potrieb.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});