Lezie vám na nervy otravná svokra? Urobte ako Zuzana, alebo sa držte rady známeho psychológa Bednaříka

Kým pre jednu ženu je vzťah svokra verzus nevesta úplne bezproblémový, pre inú to až také ružové byť nemusí. Riešenia existujú!
  • Zdroj: Northfoto

Kým pre jednu ženu je vzťah svokra verzus nevesta úplne bezproblémový, pre inú to až také ružové byť nemusí. Riešenia existujú!

To, že milujete svojho manžela ešte neznamená, že rovnako dobrý vzťah budete mať aj s jeho matkou. Ak máte za svokru podobnú ženu akú má Zuzana, tak vás to bude stáť trochu viac trpezlivosti, alebo…

„S mojou svokrou sme si nikdy nerozumeli. Jednoducho už pri prvej návšteve som vedela, že nebudeme kamarátky, hoci musím uznať, že pred svojím synom, dnes už mojím manželom, Jurajom, to zahrala ukážkovo. Tvárila sa, že ma má rada, ja som však cítila, že niečo nie je v poriadku.

Po našom prvom stretnutí povedala, že by ma rada spoznala lepšie, preto ma hneď na druhý deň pozvala do kaviarne na koláč. Príjemné stretnutie sa zmenilo na výsluch. Asi hodinu mi kládla otázky, prečo som si vybrala jej syna, akú mám prácu, kde sa vidím o 5 rokov, aké mám ciele, koľko chcem detí… Pripadala som si, ako na pracovnom pohovore s personalistkou. 

Keď som o tom povedala Jurajovi, iba sa zasmial. Ja som to však videla inak. Na návštevy chodila často, kontrolovala, ako sa starám o domácnosť a keď nebol Juraj doma, vždy urobila prednášku o tom, v čom sa mám zlepšiť.

Juraj kvôli práci veľa cestoval, aj preto chcel, aby sme sa spolu presťahovali, no mňa držala na Slovensku práca a kamarátky, tak som to neriešila. Vrchol bol, že po svadbe navrhla Jurajovi, že sa chce zapájať do výchovy a brávať si k sebe malého aspoň na jeden deň v týždni, aby mal vraj správne základy.

V tom momente som prestala hrať poslušnú nevestu a navrhla manželovi, že sa kvôli jeho práci aj s malým presťahujeme. O mesiac sme už boli v inej krajine. A svokra? Tá má strach z lietania, čiže ju vidíme iba na sviatky.

Ako tie „príliš akčné“ zvládnuť?

Náš dvorný psychológ Aleš Bednařík poradil jednoduchú, no o to účinnejšiu vec: „Na to, ako zniesť svokru, odpoviem – jednoducho. Je potrebné byť trpezlivý, veľkorysý, počúvať, ale zbytočne nereagovať. A to isté platí aj pri znášaní svokra, len tak mimochodom.“

Vieme, že nie každá z nás má príležitosť presťahovať sa ako Zuzana, a preto, ak máte aj vy problém so svokrou, snažte sa o udržanie neutrálneho vzťahu. Majte rešpekt, ale nenechajte sa príliš strhnúť emóciami.

Akýkoľvek konflikt radšej predýchajte a nenechajte, aby vás to ovplyvnilo. Ak už musíte, s pokojom Angličana (bez kriku) ju vždy stopnite a určite hranice, ktoré nemá prekročiť.

Odporúčame z TIVI.sk
 
});