Uznávaný psychológ Bednařík: Poviem vám, prečo zostávajú ženy v nešťastnom vzťahu, aj ako z toho kola von!

Odísť, alebo zostať? Túto otázku si položila každá z nás minimálne raz v živote. Prečo je také náročné odísť, keď sme vo vzťahu nešťastné ...

Odísť, alebo zostať? Túto otázku si položila každá z nás minimálne raz v živote. Prečo je také náročné odísť, keď sme vo vzťahu nešťastné a nenaplnené? So svojou trefnou odpoveďou prišiel aj vzťahový psychológ Aleš Bednařík.

Fotogaléria

Ak sa vy, alebo nejaká vaša blízka kamarátka nachádzate v podobnej situácií a chcete vedieť, čo s tým, nasledujúce riadky vám možno všetko oveľa viac objasnia.

Martina je nešťastne zadaná viac, ako dva roky. Pri každom rozhovore príde sťažnosť na jej muža minimálne desaťkrát. Napriek tomu ho opustiť nechce. Vraj si život bez neho už predstaviť nevie.

Ďalšou je Laura, ktorá sa vrátila ku svojmu ex minimálne päťkrát a napriek tomu sa nič na ich hádkach a nespokojnom fungovaní nezmenilo. Ona zas na svoju obhajobu tvrdí, že kedysi bol iný a verí, že sa zmení, preto mu dáva toľko šancí.

Poznáte najväčší vzťahový
Najväčší vzťahový zabijak: Hrozné, ako zničí partnerstvo, partnera aj vás! Zobraziť článok

Aj Lucia zostáva so svojím mužom hlavne kvôli deťom. Vraj im nechce vziať otca, lebo ona sama vyrastala bez neho a doteraz má z toho traumu v niekoľkých smeroch.

Príklady žien, ktoré napriek tomu, že sú vo vzťahu nešťastné, neodchádzajú a nemenia. Či už je to zo strachu, zo samoty, kvôli deťom, alebo kvôli tomu, že žijú v minulosti, kedy to bolo všetko ideálne.

Psychológ Aleš Bednařík však vidí tieto dva hlavné dôvody, ako kľúčové v tom, prečo žena vo vzťahu zostane, hoci je dlhodobo nesšťastná.

„Jedným z dôvodov je, že aj nešťastné vzťahy prinášajú pozitíva, ktoré ženy v tom vzťahu držia. Tá žena môže milovať toho muža, môže mať túžbu sa o neho starať, má vďaka nemu pocit bezpečia…

Sú neustále držané, alebo priťahované späť hlavne tým, čo ten vzťah prináša. Druhým dôvodom je, že nemajú tú slobodu a možnosť odísť. Nemajú kam odísť, nemajú finančné prostriedky, nemajú iný byt, nemajú nikoho, kto by ich prichýlil,“ hovorí Bednařík

Čo navrhuje?

„Tá otázka, ako zo vzťahu von, je oveľa zložitejšia. Ale jedným z kľúčových riešení je to, aby tá žena mala kam ísť. Ono sa aj nakoniec ukazuje, že ženy, ktoré sú ekonomicky slobodnejšie, majú prácu, príjem, priateľov, ktorí by ich podporili, tak tieto ženy oveľa ľahšie z nešťastného vzťahu odídu a nie sú vo vzťahu doslova uväznené,” uviedol psychológ.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});