Ako ochrániť dcéru či syna pred infekciou, ktorá spôsobuje rakovinu?

Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším nádorovým ochorením Sloveniek. Paradoxné je, že táto hrozivá diagnóza by vôbec nemusela ...

Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším nádorovým ochorením Sloveniek. Paradoxné je, že táto hrozivá diagnóza by vôbec nemusela existovať.

Fotogaléria

Na rakovinu krčka maternice, ktorej pôvodcom sú vysokorizikové typy ľudského papilomavírusu, ročne ochorejú a zomrú stovky Sloveniek. Podľa štatistík aliancie Nie rakovine ide až o 230 pacientiek ročne, ktoré tejto diagnóze podľahnú. 

Čo je HPV?
HPV, ľudský papilomavírus, je veľmi bežný vírus, ktorý sa prenáša kožou alebo pohlavným kontaktom a počas života sa s ním opakovane stretne až 80 % populácie. V prípade približne 20 % infikovaných však môže nákaza prepuknúť do zdravie ohrozujúceho alebo smrteľného ochorenia.

Inými slovami, v súvislosti s HPV prudko stúpa množstvo prípadov vzniku rakoviny, okrem karcinómu krčka maternice ide aj o rakovinu v oblasti hlavy a krku, ktoré úzko súvisia so zmenami v sexuálnom správaní či praktizovaním orálneho sexu.

Na rakovinu krčka maternice by už nemusela zomrieť žiadna žena!
Napriek tomu, že proti tomuto typu ochorenia existuje účinná prevencia vo forme očkovania, na Slovensku je miera zaočkovanosti žalostne nízka.

Štatistiky pritom bijú na poplach. Z údajov aliancie Nie rakovine vyplýva, že s infekciou HPV sa do svojej päťdesiatky stretne až osem z desiatich žien! Najčastejšie nakazení sú pritom mladí ľudia vo veku 18-25 rokov.

V súvislosti s nebezpečenstvom infekcie pripomíname, že fakt, že sa cítite „zdravo“, neznamená, že si môžete dovoliť ignorovať pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa. Vývoj od infekcie k nádoru totiž môže trvať aj dlhých 15 rokov!

Prečo by sa proti HPV vírusu mali očkovať ženy aj muži?
• Obe pohlavia sú významne zaťažené chorobnosťou súvisiacou s HPV.
• Bez vakcinácie mužov nie je reálna eliminácia rakoviny krčka maternice.
• Vakcinácia preukázala účinnosť voči určitým ochoreniam súvisiacim s HPV u oboch pohlaví.

Prečo je ideálne očkovať tínedžerov?
• Ide o vysokú pravdepodobnosť, že v čase očkovania nie sú nakazení HPV (u sexuálne aktívnych ľudí sa v dobe vakcinácie už nedá vylúčiť nákaza HPV).
• Vďaka zvýšenej imunitnej odpovedi je vakcína v tomto období najúčinnejšia.
• Odporúčanie očkovať obe pohlavia, dievčatá aj chlapcov, vydali mnohé nadnárodné, európske i slovenské inštitúcie a odborné spoločnosti.

Dobrou správou je, že od mája 2022 je vakcína proti HPV plne hradená deťom vo veku 12 rokov (v 13. roku života, teda od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní) zo zdravotného poistenia. Slovensko sa tak zaradilo medzi ostatné vyspelé krajiny, kde sa rakovina krčka maternice postupne stáva minulosťou. 

Znehybnenie tela počas spánku je pre mnohých NAJDESIVEJŠÍM zážitkom v živote: Sú za tým TEMNÉ sily? Odborníci reagujú Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});