Harry a Meghan reagujú na agresiu Ruska: Stojíme za vami, odkazujú Ukrajincom

Meghan Markle a princ Harry pokračujú v podpore obyvateľov Ukrajiny.

Meghan Markle a princ Harry pokračujú v podpore obyvateľov Ukrajiny.

Fotogaléria

"Princ Harry, Meghan a my všetci v Archewell stojíme za obyvateľmi Ukrajiny a vyjadrujeme nesúhlas s porušovaním medzinárodného a humanitárneho práva. Zároveň povzbudzujeme globálne spoločenstvo a jeho vodcov, aby urobili to isté." Stojí vo vyhlásení organizácie Archewell (založenej v roku 2020 vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu) z 8. marca, 12 dní po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu.

O 10 dní neskôr organizácia oznámila, že dvojica podporila humanitárne sily pôsobiace na Ukrajine, vrátane neziskovky HIAS (pomoc utečencom), World Central Kitchen (zabezpečovanie stravy), WHO, (Svetová zdravotnícka organizácia) a The HALO Trust, píše people.com.

Posledná menovaná organizácia už viac ako tridsať rokov zachraňuje životy a pomáha vojnou zničeným komunitám zotaviť sa. "Pôda krajiny vo vojnovom konflikte je posiata nášľapnými mínami a inými nebezpečnými výbušninami. Rodiny žijú v strachu a chudobe. Nemôžu pestovať plodiny ani pásť dobytok. Skutočný mier nepríde, kým ich krajina nebude v bezpečí," upozorňujú členovia združenia The Halo Trust, ku ktorým má Harry mimoriadne blízko najmä pre angažovanosť jeho matky, princeznej Diany. (Harry v roku 2019 prešiel cez aktívne mínové pole v Angole po vzore svojej matky, pozn.red.)

Vo videohovore ocenil statočnosť a odhodlanie dobrovoľníkov pracujúcich na Ukrajine, ktorí dennodenne zmierňujú bolesť miestnych obyvateľov a chránia ich pred nevybuchnutými bombami a nášľapnými mínami. 

"Sme inšpirovaní prácou, ktorú organizácie pôsobiace na Ukrajine prevzali – a tiež príbehmi tých, ktorí sú v prvej línii," uviedli Harry a Meghan vo vyhlásení na stránke Archewell. "Ak budete môcť, dúfame, že ich úsilie podporíte alebo znásobíte," dodali.

Meghan a Harry sú tiež aktívni v boji proti online dezinformáciám a propagande prostredníctvom koalície ukrajinských médií, ako sú The Kyiv Independent a organizácia Are We Europe.

Taťána Gregor Brzobohatá
Taťána Gregor Brzobohatá priznala, že sa mýlila: Svojich fanúšikov vyzvala, aby sa modlili Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});